kontakt@dddezynfektor.pl | tel. +48 736 851 072

Małe robaki w mące. Czy są szkodliwe?

Robaki mączne są największym wyzwaniem, jeśli chodzi o inwazję w kuchni. Wołki i roztocza szukają pożywienia i od czasu do czasu trafiają do naszych kuchni. Chociaż wołki nie są koszmarem, możesz je sobie wyobrazić. Nadal nie są pożądane w składnikach do pieczenia. 

W tym artykule dowiesz się, jak chronić żywność przed ryjkowcami i jak się ich pozbyć w koniecznych przypadkach. 

Rodzaje małych robaków, które możesz znaleźć w swojej mące

Istnieją powszechne rodzaje robaków kuchennych, często spotykanych w suchej karmach, takich jak ryż, mąka, płatki zbożowe itp. Prawdopodobnie słyszałeś o wołkach mącznych; jednak istnieją różne rodzaje szkodników, które możesz znaleźć w swoich produktach suchych. Ćma, chrząszcz i ryjkowiec to najpopularniejsze robaki, które zwykle zjadają produkty ze spiżarni.

W tym artykule omówimy dwa główne rodzaje robaków mącznych: ryjkowce i roztocza.

Wołki można znaleźć zarówno w mące, jak i ryżu. Te małe szkodniki są również znane jako chrząszcze mączne. Są to chrząszcze techniczne i mają ten sam owalny kształt. Wołkowce mączne mają ciemnobrązowy wygląd, co ułatwia ich rozpoznanie. Średnio dorosłe ryjkowce mają około 3-10 mm długości.

Jak wyglądają roztocza mąki?

Roztocza mąki są prawie niemożliwe do zauważenia ze względu na ich wielkość i wygląd. Są białe z brązowymi nogami; dlatego widzenie ich w mące jest trudne. Istnieją różne roztocza, w tym roztocza mąki, roztocza zboża i roztocza kuchenne. Można je jednak traktować jednakowo. Usuwanie i zapobieganie im wymaga tych samych metod.

Jeśli masz trudności ze zidentyfikowaniem małych błędów, pamiętaj o następujących kluczowych różnicach.

Wołki są ciemniejsze niż roztocza. Dodatkowo roztocza są znacznie mniejsze niż ryjkowce ryżowe. Według artykułu PennState samce roztoczy mają długość około 0,013-0,017 cala, podczas gdy samice wahają się od 0,014 do 0,026.

Jakie szkody powodują robaki mączne?

Najważniejszą wadą robaków z mąką jest to, że dostają się do twojej spiżarni. Niestety nie można ich zauważyć, dopóki nie jest już za późno. The Guardian donosi , że „larwy chrząszczy znajdują się w pełnych ziarnach, więc nie zauważysz ich, dopóki nie zobaczysz dorosłych na dnie opakowania”.

Robaki mączne znajdują źródło pożywienia w twojej spiżarni. Wołkowce spiżarni jedzą ryż, makaron, płatki zbożowe, mąkę i inne. Ponieważ sucha karma jest dla nich atrakcją, ryjkowce spiżarni są dość powszechne.

Wołki mączne zwykle składają jaja tam, gdzie jedzą. Niestety dla nas składają dużo jaj i bardzo szybko się rozmnażają. Dlatego inwazja robaków mącznych dzieje się bez naszego zauważenia i podjęcia środków ostrożności. Dodatkowo przechowujemy ten rodzaj pokarmu przez długi czas, więc ryjkowce mączne mają dużo czasu, aby zamienić jaja w larwy i stać się dorosłymi owadami zdolnymi do rozmnażania.

Co powoduje błędy mąki?

Jeśli znajdziesz w swojej mące roztocza lub ryjkowce, jest duża szansa, że były już tam, kiedy kupowałeś paczkę. Wołki mogą atakować ziarna, gdy są już w twoim domu, ale robaki często dostają się do twojej mąki od samego początku.

Problem zaczyna się od inwazji ziarna pszenicy na polu. Pszenica jest najczęstszym ziarnem do produkcji mąki. Niestety ryjkowce podczas polowania składają jaja w ziarnie pszenicy. Jaja ryjkowca są malutkie i niezauważalne gołym okiem. Jakimś cudem niektóre jajka przetrwają cały proces mielenia. Następnie jaja wylęgają się, gdy mąka jest już w opakowaniu. Głównie w ten sposób ryjkowce trafiają do twojej mąki.

Ogólnie rzecz biorąc, bardziej przetworzone ziarna mają mniej błędów. Dzieje się tak, ponieważ podczas przetwarzania większość błędów zostaje zabita. Twoja mąka nadal może zawierać martwe części owadów, ale nie będziesz musiał radzić sobie z plagą owadów po jaśniejszej stronie.

Innym sposobem na zdobycie szkodników w spiżarni jest brak ostrożności. Czasami szkodniki dostają się do twojego domu przez pęknięcia i dziury. Jeśli twoja spiżarnia nie jest wystarczająco zabezpieczona, małe szkodniki w końcu doprowadzą do powstania zbóż i mąki. Jak wspomniano powyżej, ryjkowce i roztocza szybko się rozmnażają, więc nie ma odwrotu, gdy kilka robaków dostanie się do spiżarni.

Jak pozbyć się robaków z mąki? Przewodnik krok po kroku

Pozbycie się szkodników w spiżarni nie jest tak trudne, jak myślałeś. Przy odrobinie cierpliwości i determinacji możesz pozbyć się tych paskudnych małych stworzeń w ciągu zaledwie kilku dni.

1. Opróżnij całą spiżarnię

Wyrzuć całą zainfekowaną żywność: mąkę pszenną, ryż, płatki zbożowe, mieszanki ciast itp. Jeśli jest zbyt wiele robaków, po prostu opróżnij półki w spiżarni. Najpierw upewnij się, że wszystkie jaja zostały zabite i wszystko wyrzuć.

Jest jedna prosta metoda, która pomoże ci zabić wszystkie szkodniki . Jest to wyjątkowo skuteczne w zabijaniu jaj i larw.

Aby zabić owady i je usunąć, postępuj zgodnie z tą instrukcją: włóż do zamrażarki paczki z zarażoną żywnością, słoiki z mąką lub pojemniki i pozostaw je tam na co najmniej cztery dni . To zabije wszystkie szkodniki, w tym jaja i larwy w paczkach. Następnie możesz z większą pewnością opróżniać pojemniki.

2. Wyczyść spiżarnię

Wyczyść półki, słoiki i pojemniki w spiżarni. Aby wszystko dobrze wyczyścić, użyj białego octu lub chemicznych środków czyszczących.

Możesz stworzyć domowy roztwór czyszczący, mieszając biały ocet i wodę destylowaną . Dobrym pomysłem może być również dodanie cytryny. Usunie nieprzyjemny zapach ze słoików i całkiem dobrze zdezynfekuje. Inną opcją jest spryskanie półek wodą z mydłem i dokładne ich czyszczenie.

3. Użyj środka owadobójczego

Możesz użyć tego do zabicia wszystkich larw i jaj, które mogą być niewidoczne. Dodatkowo może działać odstraszająco. Spryskaj go wokół pęknięć i dziur, które mogą doprowadzić do Twojej kuchni inne szkodniki ze spiżarni. Stworzy barierę dla nadlatujących robaków i uniemożliwi im wejście do spiżarni i zakończenie jedzenia.

Jeśli masz wątpliwości co do stosowania chemii w swojej kuchni, możesz skorzystać z naturalnych alternatyw omówionych poniżej.

4. Zdobądź hermetyczne pojemniki

Aby zapobiec inwazji, przechowuj mąkę, fasolę, makaron i produkty pełnoziarniste w niezawodnych pojemnikach. Jeśli przechowujesz jedzenie w bezpiecznych słoikach, odmawiasz owadom dostępu do ich jedzenia. Ten krok jest ważny dla usuwania błędów i zapobiegania przyszłym problemom.

5. Zadzwoń do specjalistów od zwalczania szkodników

Jeśli inwazja jest zbyt duża, bardziej efektywne będzie skontaktowanie się z firmą zajmującą się zwalczaniem szkodników i szybkie pozbycie się błędów.

6. Dodaj do swojej kuchni naturalne repelenty

Repelenty mogą być bardzo przydatne do usuwania szkodników w Twojej kuchni. Dodatkowo jest bardzo dobrym środkiem zapobiegawczym przeciwko żywym ryjkowcom. Naturalne repelenty to liście laurowe i ząbki czosnku.

Niektórzy zalecają przyklejanie do pojemników liści laurowych, ale to nie jest konieczne. Zamiast tego możesz odstraszyć robaki, po prostu dodając naturalne środki odstraszające do półek w spiżarni.

Dodatkowo możesz użyć olejków eterycznych, aby pozbyć się robaków z mąki. Na przykład olejek z drzewa herbacianego okazał się bardzo skuteczny w walce z roztoczami mąki.

Niektórzy ludzie sceptycznie podchodzą do naturalnych środków odstraszających, podczas gdy inni uważają je za bardzo skuteczne. Tak więc najlepszą polityką jest wypróbowanie wszystkich metod i sprawdzenie, która z nich działa dla Ciebie. 

Jak zapobiegać drobnoustrojom w mące, ryżu i zbożach?

Istnieje kilka skutecznych technik profilaktycznych, które pozwalają utrzymać robaki z daleka:

1. Regularnie czyść spiżarnię

Gdy skończysz z jedzeniem ze spiżarni, dokładnie wyczyść pojemnik. Aby uzyskać najlepszy efekt, użyj roztworu białego octu. Kiedy uzupełniasz spiżarnię bez jej czyszczenia, zostawiasz stare jedzenie na dnie słoika, co jest atrakcyjne dla roztoczy. Jeśli regularnie pozbywasz się nadmiaru jedzenia, możesz zapobiec przedostawaniu się ryjkowców ze spiżarni.

Nie zapomnij regularnie czyścić półek. Możesz to zrobić, używając gorącej wody z mydłem do comiesięcznego czyszczenia powierzchni.

2. Dodaj repelenty do swojej kuchni

Naturalne repelenty zapobiegają przyszłym inwazjom. Jednymi z najlepszych naturalnych środków odstraszających są niezbędne produkty kuchenne, takie jak czosnek i liście laurowe.

3. Dobrze przechowuj jedzenie

W szczególności należy unikać przechowywania suchej żywności w papierowych torebkach lub kartonowych pudłach . Najlepszym sposobem jest przeniesienie żywności z opakowań sklepowych do szklanych lub plastikowych słoików. Niestety, nawet plastikowe torby nie są w stanie zapobiec przyszłej inwazji. Nie polegaj na opakowaniach sklepowych i przenieś żywność z torby do niezawodnego przechowywania. Aby bezpiecznie przechowywać suche towary, zaopatrz się w hermetyczne pojemniki .

Ponadto unikaj wilgotnych warunków. Wilgoć przyciąga owady, a także psuje suchą karmę. Upewnij się, że suche towary są przechowywane w zimnym i ciemnym miejscu. Jeśli chcesz, aby Twoja spiżarnia była łatwo dostępna, zainstaluj półki z boku kuchni, na które nie wpada dużo światła słonecznego.

Niektórzy sugerują nawet włożenie mąki do zapieczętowanego słoika i trzymanie jej w zamrażarce. Ta metoda przechowywania utrzymuje świeżość mąki przez długi czas. 

4. Często czyść i dezynfekuj kuchnię

Ta praktyka będzie promować higienę i uchroni ciebie i twoją suchą żywność przed przyszłymi inwazjami. Zwróć szczególną uwagę na wszelkie pęknięcia lub szczeliny w Twojej kuchni. Zakrywaj je i regularnie dezynfekuj.

Rodzaje opakowań, których należy unikać

Wołki mogą wydawać się małe, ale są całkiem zdolne. Większość powszechnych opcji pakowania jest nieskuteczna wobec ryjkowców. Aby zapobiec inwazji owadów, nie należy przechowywać zbóż, mąki i składników do pieczenia w następujących opakowaniach:

Papierowa torba

Pudła kartonowe

Plastikowa torba

Ogólnie rzecz biorąc, na dłuższą metę każde opakowanie komercyjne okaże się nieskuteczne w walce z ryjkowcami. Ponieważ jednak spiżarnia oferuje jedzenie ryjkowcom, zrobią wszystko, aby uzyskać dostęp. Niestety dla nas większość opcji pakowania nie działa przeciwko błędom.