Jak bezpiecznie dezynfekować powierzchnie?

Ozon jest jednym z najpopularniejszych gazów, które posiadają właściwości dezynfekujące. Dlatego też coraz częściej ozon jest stosowany do usuwania wirusów, bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów. Ozonowanie to usługa, która coraz częściej trafia do oferty przeróżnych firm. Nie brakuje wśród nich pseudofachowców, którzy nie dysponują odpowiednim sprzętem albo nie mają wiedzy i umiejętności, jak fachowo odkazić pomieszczenie metodą ozonowania.

W ostatnim czasie popularność ozonowania wzrosła, także z powodu pandemii koronawirusa. Ozonowanie pozwala na pozbycie się Sars Cov2 w biurze, sklepie, restauracji itd. Jest przy tym w 100 procentach bezpieczna dla zdrowia właścicieli i użytkowników tych lokali. Z naszych usług korzystają nie tylko przedsiębiorcy, ale również coraz więcej świadomych mieszkańców, którzy decydują się na ozonowanie własnego domu, żeby np. bez wyrzutów sumienia zaprosić do siebie schorowanych rodziców na czas Świąt Wielkanocnych.

Ozonowanie to strzał w dziesiątkę!

1. USUWA WIRUSY – koronawirus jest wirusem osłonkowym wrażliwym na ozonowanie, prawdopodobnie nie ma skuteczniejszej metody na zabicie tego wirusa niż ozonowanie. Naładowana statycznie cząstka ozonu przy kontakcie z cząsteczką wirusa, utlenia ją, skutecznie zabijając wirusa znajdującego się zarówno w powietrzu jak i na powierzchniach przedmiotów,

2. WYSOKA SKUTECZNOŚĆ – ozonowanie jest 100 razy bardziej skuteczne i 1000 razy szybsze od dezynfekcji za pomocą chloru. Reaktywne cząsteczki ozonu utleniają wszystkie cząsteczki organiczne. Ozon używany do sterylizacji pomieszczeń jest w fazie gazowej. Wnika we wszystkie materiały i niedostępne miejsca, a po zabiegu nie pozostaje w pomieszczeniu, w przeciwieństwie do innych środków chemicznych,

3. WYSOKI POZIOM BEZPIECZEŃSTWA – ozonowanie przy zachowaniu odpowiednich procedur jest w 100% bezpieczne. Utleniająca siła ozonowania, która niszczy wirusy, działa przy wysokich stężeniach ozonu. Po zabiegu ozon ulega rozpadowi do cząstek tlenu. Jego stężenie spada do bezpiecznych wartości. Ozonowanie jest wykorzystywane do przydatności do spożycia żywności, jest całkowicie bezpieczne w sklepach spożywczych,

4. OCHRONA ŚRODOWISKA – po ozonowaniu nie powstają szkodliwe produkty. Cząsteczka ozonu O3 silnie reaguje z cząsteczkami organicznymi np. wirusem. Utleniając cząsteczki organiczne, niszczy je, a sam zamienia się w tlen O2. Stosując ozonowanie wykazujesz zarazem dbałość o środowisko,

5. SZYBKA I SKUTECZNA POMOC – sterylizacja pomieszczeń za pomocą ozonowania jest 1000 razy szybsza od dezynfekcji chlorem, cząsteczki ozonu wnikają w każdy materiał i najtrudniej dostępne miejsce. W kilka godzin zabijają wszystkie wirusy, bakterie we wszystkich pomieszczeniach. Dezynfekcja tradycyjnymi metodami nie jest w stanie odkazić wszystkich miejsc i jest o wiele wolniejsza.